Obeležen Dan zaštite podataka o ličnosti

Građani ne poznaju dovoljno svoja prava kada su u pitanju prava zaštite podataka o ličnosti, zaključak je koji je izneo Poverenik.

Obeležen Dan zaštite podataka o ličnosti

Građani ne poznaju dovoljno svoja prava kada su u pitanju prava zaštite podataka o ličnosti, zaključak je koji je izneo Poverenik.

- U dosadašnjoj praksi uočeno je veliko nepoznavanje prava zaštite podataka o ličnosti, kako među građanima, tako i među onima koji obrađuju podatke o ličnosti - rukovaocima podataka. Za efikasniju zaštitu ovog prava neophodno je jačanje kapaciteta Poverenika - istakao je poverenik Marinović na današnjem obeležavanju Dana zaštite podataka o ličnosti.

Ukazao je na razvoj i širenje kapaciteta Službe u proteklom periodu, kao i na perspektivu daljeg razvoja Službe u skladu sa proširenim ovlašćenjima u obe oblasti ljudskih prava koja štiti.

- Naša težnja za ovu godinu je ulazak u obrazovni sistem. Poverenik je već otpočeo saradnju sa visokoškolskim ustanovama kroz kratke programe studija na različitim fakultetima.

Poverenik se osvrnuo na njegovih prvih 300 dana na čelu institucije i na razvoj Poverenika i njegove službe u tom periodu. Posebno je istakao iskušenja koja je pred Službu Poverenika dovela situacija sa pandemijom Kovid 19, što je uzrokovalo da se radi u neuobičajenim okolnostima koje su bile nove za sve.

Poverenik je upozorio na opasnosti po zaštitu podataka o ličnosti koje donosi ubrzani tehnološki napredak praćen digitalizacijom i razvojem veštačke inteligencije.

Inače, na obeležavanju dana zaštite podataka o ličnosti učestvovali su šef Misije OEBS u Srbiji nj.e. Jan Bratu, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Nadia Ćuk i direktor Misije USAID u Srbiji Suzan Fric.

Izvor: Blic.rs

Podeli na Facebook-u

objavljen: 2022-02-01

pregleda:


#1 VPN Servis - NORD VPN

Nord VPN je proglašen za trenutno najbolji VPN servis na našem sajtu. Preko 10.000 korisnika je preuzelo ovu fantastičnu ponudu i popust koji Nord VPN nudi korisnicima našeg sajta!

Svaki VPN servis koji je prikazan na našem sajtu možete poručiti iz celog sveta ali i iz svih zemalja u regionu. Bilo da je u pitanju Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Slovenija - kupovina i aktivacija ovih VPN servisa je isprobana iz svake od ovih zemalja i funkcioniše sa lokalno izdatim privatnim i biznis karticama.

Bilo da ste privatni ili poslovni korisnik i da vam treba pouzdan VPN, naša rang lista je redovno ažurirana po nekoliko glavnih kriterijuma a to su između ostalog pouzdanost, cena, rezultati naših testova i iskustva korisnika.

Nadamo se da ćemo i vama pomoći da izaberete najbolji VPN servis i sačuvate svoju privatnost.