Šta je to VPN I na koji način radi?

Korisno objašnjenje VPN servisa i načina rada VPN tunela.

Šta je to VPN I na koji način radi?

VPN predstavlja pametni softver koji kreira sigurnu (enkriptovanu) internet konekciju također poznatu pod nazivom “VPN tunel” – između vašeg uređaja i internet stranice ili aplikacije kojoj želite pristupiti.

Nakon što ste se povezali na VPN server, vaša IP adresa će se promijeniti, te će vaša stvarna lokacija biti skrivena. To je zbog toga što vaša IP adresa (adresa koja ozmačava pristupnu tačku vašeg interneta) zamenjena sa VPN serverom na koji ste povezani.

Zašto je potrebno imati VPN?

Postoje mnoge pogodnosti posjedovanja VPN uređaja uključujući:

Privatnost i anonimnost

VPN predstavlja odličan alat za vašu online privatnost. Kada se povežete na VPN server, vaš ISP nije u mogućnosti pratiti internet stranice koje posjećujete, te na taj način štiti privatnost vaših internet aktivnosti.

Unapređena Sigurnost

VPN daje novi stepen jake enkripcije vašoj internet konekciji, usled čega ista postaje sigurnija i bezbednija. Ukoliko trebate poslati ili primiti osetljive informacije preko interneta, osobito ako koristite javno dostupan WiFi, VPN je neophodan.

Otključavanje ograničenog internet sadržaja

VPN zaobilazi internetske geološke restrikcije i blokiranu cenzuru kako bi vam dalo neograničen pristup vašim najdražim stranicama I aplikacijama, bez obzira gde se nalazili u svetu.

Da li mogu koristiti VPN na bilo kojem uređaju?

Da, VPN je dostupan na skoro svakom uređaju pristutnom.

Najbolji VPN servisi rade preko svih popularnih uređaja, uključujući računare, Mac, iPhone i Android pametne telefone.

VPN servisi kao NordVPN, ExpressVPN, CyberGhost i IPVanish poseduju odlične VPN aplikacije za vaše uređaje. Biti će te u mogućnosti instalirati iste unutar nekoliko minuta.

Plaćeni vs Besplatni VPN

Postoji mnogo različitih VPN provajdera koji nude besplatne usluge. Problem je u tome što većina besplatnih VPN-ovav nudi malu propusnost podataka, ograničene lokacije servera, spore brzine I vrlo često nemaju pristup vašim najdražim streaming uslugama kao što su Netflix i BBC iPlayer. Također nisu preporučene za skidanje piratskih sadržaja.

Takođe postoje veliki rizici u korištenju besplatnog VPN-a. Nedavno smo izvršili pregled top 150 najpopularnijih besplatnih Android VPN aplikacija, pri čemu smo ustanovili da više od 85% poseduje sigurnosne mane. Neki besplatni VPN provajderi također mogu pokušati zaraditi novac korištenjem vaše dokumentacije. Postoje mnogobrojne prijave prodavanja korisničke historije marketingškim kompanijama, tajno usmeravajući korisnike kroz reklamirane linkove kako bi zarađivali procenat od reklama, ili dodavanjem uređaja u veliki botnet.

Mi uvek preporučujemo da koristite vrhunske (plaćene) VPN usluge zbog sledećih prednosti:

  • Jača enkripcija, sa boljim VPN protokolima za odabir
  • Napredna zaštita privatnosti i sigurnosti
  • Neograničen pristup streaming i piratskim internet stranicama
  • Pristup velikoj količini servera i lokacija
  • Mnogo brža i pouzdanija brzina
  • Pouzdana usluga podrške (često 24/7)

Korištenje VPN-a: 10 načina kako da koristite vaš VPN

Uvidećete da većina VPN usluga umnogome govori o sigurnosti kao prvoj i najbitnijoj karakteristici na svojim stranicama. Ali sada u modernim vremenima postali su mnogo više od toga. Među najpopularnijim načinima korištenja VPN-a imamo:

  • Sigurniji javni Wi-Fi: Ne dovodite se u rizik toga da drugi pristupe vašim osetljivim podacima i identitetu prilikom korištenja Wi-Fi-a hotela, aerodroma ili šoping centra. Pređite na VPN i osigurajte se da sve što radite je enkriptovano
  • Otključajte strani Netflix: Iako nije striktno dozvoljeno u polici kompanije VPN-a koji koristite, ali VPN vam može pomoći da pristupite filmovima ili emisijama koje još uvek se nisu pojavile na vašem streaming provajderu, pri čemu znate da je dostupno negde drugo u svetu.
  • Potpuni internet pristup zemljama sa cenzurom: Vlade u Kini, Indiji, UAE, Rusiji, Turskoj, Kubi i mnogim drugima moguć je pristup raznim blokiranim servisima i stranicama – npr. WhatsApp, Facebook, YouTube pa čak I Google. VPN omogućava pristup tim stranicama u zemljama kojima je podignuta restrikcija pristupa istim.
  • Sigurno piratiziranje: Iako piratiziranje danas je isključivo protuzakonitu, njegova P2P priroda čini vas izloženim osobama koje žele ukrasti vaše podatke. Uključivanjem VPN dok piratizirate pomoći će vam da zaštitite vaše podatke mnogo bolje.
  • Stream sportskih događaja. Ako vaša zemlja ne prenosi određeni sadržaj zbog restrikcije, pristupite drugom izvoru fudbala, košarke, kriketa I dr.
  • Rad od kuće: Covid-19 lockdown je bio uzročnik toga da mnogo više ljudi odabire rad od kuće. Individualci i poslovi osigurati zdraviju radnu okolinu sa VPN
  • Jeftiniji praznici: Verovatno ste čuli da letovi I hoteli mogu koštati drugačije u zavosnosti od vaše IP adrese. Sa srećom, VPN može zamaskirati ili izmeniti vaš IP.
  • Brži internet: Ako se nalazite negde gde su moguća ograničenja korištenja interneta isljkučivo prema vašoj lokaciji, iskoristite VPN i izbegnite ovo.
  • Bolji gaming: Ne samo da VPN vas može zaštiti od napada kada igrate online, ali večina VPN provajdera će vas također zaštititi od hakera.
  • Blokada društvenih mreža: Škole i uredi mogu blokirati korištenje istih, te ukoliko se ne prijavite na VPN nećete imati pristup istim.
Podeli na Facebook-u

objavio/la: Admin

objavljen: 2021-06-17

pregleda:

ključne reči: vpn šta je vpn vpn softver


#1 VPN Servis - NORD VPN

Nord VPN je proglašen za trenutno najbolji VPN servis na našem sajtu. Preko 10.000 korisnika je preuzelo ovu fantastičnu ponudu i popust koji Nord VPN nudi korisnicima našeg sajta!

Svaki VPN servis koji je prikazan na našem sajtu možete poručiti iz celog sveta ali i iz svih zemalja u regionu. Bilo da je u pitanju Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Slovenija - kupovina i aktivacija ovih VPN servisa je isprobana iz svake od ovih zemalja i funkcioniše sa lokalno izdatim privatnim i biznis karticama.

Bilo da ste privatni ili poslovni korisnik i da vam treba pouzdan VPN, naša rang lista je redovno ažurirana po nekoliko glavnih kriterijuma a to su između ostalog pouzdanost, cena, rezultati naših testova i iskustva korisnika.

Nadamo se da ćemo i vama pomoći da izaberete najbolji VPN servis i sačuvate svoju privatnost.