Šta je VPN?

Saznajte osnovne informacije o tome šta je i čemu služi VPN.

Šta je VPN?

Virtuelna privatna mreža (VPN) pruža vam privatnost i anonimnost na mreži stvaranjem tzv privatne mreže od javne internet veze. VPN-ovi maskiraju vašu IP adresu, tako da vaše mrežne radnje praktično nije moguće pratiti. Najvažnije je da VPN usluge uspostavljaju sigurne i šifrovane veze kako bi obezbedile veću privatnost od bilo koje pa čak i zaštićene Wi-Fi mreže.

Zašto vam je potrebna VPN usluga?

Surfovanje Web-om ili transakcije na bilo kojoj internet konekciji, bilo da se radi o kablovskoj ili Wi-Fi mreži predstavljaju rizik. Recimo, pristup nezaštićenoj Wi-Fi mreži podrazumeva da biste mogli da izložite svoje privatne podatke i navike pregledanja nekome ko bi to mogao da zloupotrebi protiv vas. Zato virtuelna privatna mreža, poznatija kao VPN, treba da bude obavezna za sve one koji se brinu o svojoj mrežnoj bezbednosti i privatnosti.

Razmislite o tome koliko ste puta bili u pokretu, čitali imejlove dok ste bili u redu ili u kafiću ili proverili svoj bankovni račun dok ste čekali u lekarskoj ordinaciji. Ako nemate VPN svi podaci koji se prenose tokom vaše mrežne sesije mogu biti osetljivi na prisluškivanje stranaca koji koriste istu mrežu.

Šifrovanje i anonimnost koje VPN pruža pomažu u zaštiti vaših aktivnosti na mreži: slanje e-pošte, kupovina na mreži ili plaćanje računa. VPN-ovi takođe pomažu u održavanju anonimnosti pregledavanja Veba.

Kako VPN štiti vašu IP adresu i privatnost

VPN-ovi u osnovi stvaraju tunel podataka između vaše lokalne mreže i izlaznog čvora na drugoj lokaciji, koja bi mogla biti udaljena hiljadama milja, čineći kao da ste na drugom mestu na planeti. Ova pogodnost omogućava slobodu na mreži ili mogućnost pristupa omiljenim aplikacijama i veb lokacijama dok ste u pokretu.

Evo detaljnijeg prikaza kako funkcioniše virtuelna privatna mreža. VPN-ovi koriste šifrovanje za kodiranje podataka kada se šalju preko Wi-Fi mreže. Šifrovanje čini podatke nečitkim. Sigurnost podataka je posebno važna kada koristite javnu Wi-Fi mrežu, jer sprečava bilo koga drugog na mreži da prisluškuje vaše internet aktivnosti.

Postoji još jedna strana privatnosti. Bez VPN-a, dobavljač Internet usluga (internet provajder) može znati celu istoriju pregledavanja. Pomoću VPN-a istorija pretrage je skrivena. To je zato što će vaša veb aktivnost biti povezana sa IP adresom VPN servera, a ne sa vašom. VPN dobavljač usluga može imati servere širom sveta. To znači da vaša pretraga može izgledati kao da potiče iz bilo koje od njih. Imajte na umu da pretraživači takođe prate istoriju pretrage, ali će te informacije povezati sa IP adresom koja nije vaša. Ponovo, vaš VPN će zadržati privatnost na mreži.

VPN privatnost: Šta VPN krije?

VPN može sakriti puno informacija koje mogu ugroziti vašu privatnost. Evo nekoliko najvažnijih.

1. Vaša istorija pregledanja

Nije tajna gde idete na internet. Vaš dobavljač Internet usluga i vaš veb pregledač mogu pratiti gotovo sve što radite na Internetu. Mnogo veb lokacija koje posećujete takođe mogu da vode istoriju. Veb pregledači mogu pratiti vašu istoriju pretraživanja i vezati te informacije za vašu IP adresu.

Evo dva primera zašto biste možda želeli da vaša istorija pregledanja ostane privatna. Možda imate zdravstveno stanje i pretražujete informacije o opcijama lečenja na vebu. Pogodi šta? Bez VPN-a ste automatski delili te informacije i možda ćete početi da primate ciljane oglase koji bi mogli da dodatno skrenu pažnju na vaše stanje.

Ili možda samo želite da cene avionske karte za let sledećeg meseca. Sajtovi za putovanja koje posećujete znaju da tražite karte i možda prikazuju cene koje nisu najjeftinije od dostupnih.

Ovo je samo nekoliko izolovanih primera. Imajte na umu da će vaš dobavljač Internet usluga možda moći da proda vašu istoriju pregledanja. Čak i takozvani privatni pregledači možda nisu toliko privatni.

2. Vaša IP adresa i lokacija

Svako ko uhvati vašu IP adresu može da pristupi onome što ste pretraživali na Internetu i gde ste se nalazili kada ste tražili. Zamislite svoju IP adresu kao povratnu adresu koju biste stavili na pismo. Vodi do vašeg uređaja.

Budući da VPN koristi IP adresu koja nije vaša, omogućava vam da zadržite privatnost na mreži i anonimno pretražujete mrežu. Takođe ste zaštićeni od prikupljanja, pregledavanja ili prodaje istorije pretraživanja. Imajte na umu da se istorija pretrage i dalje može pregledati ako koristite javni računar ili računar koji ste dobili od poslodavca, škole ili neke druge organizacije.

3. Vaša lokacija za strimovanje

Možda ćete platiti usluge strimovanja koje vam omogućavaju da gledate stvari poput profesionalnih sportova. Kada putujete van zemlje, usluga strimovanja možda neće biti dostupna. Postoje dobri razlozi za to, uključujući ugovorne uslove i propise u drugim zemljama. Uprkos tome, VPN bi vam omogućio da izaberete IP adresu u svojoj zemlji. To bi vam verovatno omogućilo pristup bilo kom događaju prikazanom na usluzi striminga. Takođe ćete moći da izbegnete regulaciju podataka ili brzinu.

4. Vaši uređaji

VPN može zaštititi vaše uređaje, uključujući stoni računar, laptop, tablet i pametni telefon od znatiželjnih pogleda. Vaši uređaji mogu biti glavna meta ciber kriminalaca kada pristupate Internetu, posebno ako ste na javnoj Vi-Fi mreži. Ukratko, VPN pomaže u zaštiti podataka koje šaljete i primate na uređajima, tako da hakeri neće moći da gledaju svaki vaš pokret.

5. Vaša veb aktivnost - za održavanje slobode interneta

Nadam se da niste kandidat za nadzor vlade, ali ko zna. Zapamtite, VPN štiti od dobavljača Internet usluga da vidi vašu istoriju pregledanja. Dakle, zaštićeni ste ako vladina agencija zatraži od vašeg dobavljača internet usluga da dostavi evidenciju o vašoj internet aktivnosti. Pod pretpostavkom da vaš VPN provajder ne beleži vašu istoriju pregledanja (neki VPN provajderi to rade), vaš VPN može da vam pomogne u zaštiti vaše internet slobode.

Kako VPN može zaštititi od krađe identiteta?

Krađa identiteta se dešava kada lopovi ukradu vaše lične podatke i koriste ih za izvršenje krivičnih dela u vaše ime - poput preuzimanja ili otvaranja novih računa, podnošenja poreskih prijava u vaše ime ili iznajmljivanja ili kupovine imovine. VPN može zaštititi od krađe identiteta pomažući u zaštiti vaših podataka. Stvara šifrovani tunel za podatke koje šaljete i primate i koji su nedostupni sajber-lopovima.

Ako je Vi-Fi na pametnom telefonu omogućen u svakom trenutku, vaš uređaj može biti ranjiv, a da to nikada ne znate. Svakodnevne aktivnosti poput kupovine na mreži, bankarstva i pregledanja mogu otkriti vaše podatke, čineći vas ranjivim na sajber kriminal.

VPN može zaštititi informacije koje delite ili kojima pristupate pomoću svojih uređaja. To je posebno važno kada koristite javnu Vi-Fi mrežu, gde bi kiber-lopov na istoj mreži mogao da zabeleži vaše podatke za prijavu i broj kreditne kartice koji unosite kada kupujete na mreži.

Ne možete da sprečite krađu identiteta. Niko ne može. Neki bezbednosni aspekti - poput kršenja podataka u organizaciji u kojoj imate račun - su van vaše kontrole. Ali VPN vam može zaštititi informacije sa kojih šaljete i primate na uređajima.

Šta treba tražiti u VPN uslugama?

VPN tržište je prepuno opcija, pa je važno da uzmete u obzir svoje potrebe kada kupujete VPN.

Razmislite šta vam je važno. Da li želite da anonimno surfujete Internetom maskirajući svoju IP adresu? Da li se bojite da bi vaše informacije mogle biti ukradene na javnom Vi-Fi-ju? Da li ste često putnik koji želi da gleda vaše omiljene emisije dok ste u pokretu.

Dobar VPN vam može pomoći da označite sva tri polja, ali evo nekih drugih tačaka koje treba razmotriti.

Kako odabrati VPN

Pametan način da se zaštitite kada koristite javni Vi-Fi je korišćenje VPN rešenja. Ali koji je najbolji način za odabir virtuelne privatne mreže? Evo nekoliko pitanja koja treba da postavite kada birate dobavljača VPN-a.

Da li poštuju vašu privatnost? Poenta korišćenja VPN-a je zaštita vaše privatnosti, pa je presudno da i vaš VPN provajder poštuje vašu privatnost. Trebali bi da imaju politiku ne evidentiranja, što znači da nikada ne prate ili evidentiraju vaše aktivnosti na mreži.

Da li pokreću najnoviji protokol? OpenVPN pruža jaču sigurnost od ostalih protokola, kao što je PPTP. OpenVPN je softver otvorenog koda koji podržava sve glavne operativne sisteme.

Da li postavljaju ograničenja podataka? U zavisnosti od upotrebe interneta, propusna moć može biti veliki presudni faktor za vas. Uverite se da se njihove usluge podudaraju sa vašim potrebama tako što ćete proveriti da li ćete dobiti punu, neomerenu širinu opsega bez ograničenja podataka.

Gde se nalaze serveri? Odlučite koje lokacije servera su vam važne. Ako želite da izgledate kao da pristupate Internetu sa određene lokacije, uverite se da u toj zemlji postoji server.

Da li ćete moći da podesite VPN pristup na više uređaja? Ako ste poput prosečnog potrošača, obično koristite između tri i pet uređaja. U idealnom slučaju, mogli biste istovremeno da koristite VPN na svima njima.

Koliko će koštati? Ako vam je cena važna, možda mislite da je najbolja opcija besplatan VPN. Međutim, imajte na umu da vas neke VPN usluge možda neće koštati, ali možda ćete „platiti“ i na druge načine, poput redovnog prikazivanja reklama ili prikupljanja i prodaje vaših ličnih podataka trećim licima. Ako uporedite plaćene i besplatne opcije, možda ćete pronaći besplatne VPN-ove:

ne nude najnovije ili najsigurnije protokole

ne nude besplatnim korisnicima najveću propusnost i brzine veze

imaju veću stopu isključenja

nemaju toliko servera u toliko zemalja širom sveta

ne nude podršku

Pri odabiru VPN-a morate uzeti u obzir mnoge tačke, zato napravite domaći zadatak kako biste bili sigurni da se prilagođavate svojim potrebama. Bez obzira kojeg dobavljača ste izabrali, budite uvereni da će dobar VPN pružiti više sigurnosti, privatnosti i anonimnosti na mreži nego što to može javna Vi-Fi pristupna tačka.

VPN poređenje proizvoda

Uključivanje veb lokacija, veza ili dobavljača ne podrazumeva odobravanje ili podršku bilo koje kompanije, proizvoda ili dobavljača koji su ovde navedeni. Ovde objavljeni podaci ažurirani su u oktobru 2020. godine kao alat za pomoć potrošačima prilikom razmatranja VPN ponuda. Ovaj članak nije namenjen opsežnom popisu karakteristika, usluga i / ili cena koje se mogu ili ne moraju primeniti na svakog navedenog dobavljača, a funkcije, usluge i cene navedene u nastavku podležu promenama.

Koji VPN dobavljač je pravi za vas? Ne možemo vam to reći. Ali možemo vam pomoći u poređenju. Evo pregleda nekih relevantnih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom lova na VPN dobavljača i kako se neke od najboljih VPN usluga rangiraju kada su u pitanju ove ključne funkcije.

#1 VPN Servis - NORD VPN

Nord VPN je proglašen za trenutno najbolji VPN servis na našem sajtu. Preko 10.000 korisnika je preuzelo ovu fantastičnu ponudu i popust koji Nord VPN nudi korisnicima našeg sajta!

Fokusirali smo se na ovih devet faktora koje treba uzeti u obzir prilikom izbora VPN-a. Kliknite na veze ako želite da preskočite unapred.

Podeli na Facebook-u

objavio/la: Admin

objavljen: 2020-12-30

pregleda:

ključne reči: vpn vpn mreža


#1 VPN Servis - NORD VPN

Nord VPN je proglašen za trenutno najbolji VPN servis na našem sajtu. Preko 10.000 korisnika je preuzelo ovu fantastičnu ponudu i popust koji Nord VPN nudi korisnicima našeg sajta!

Svaki VPN servis koji je prikazan na našem sajtu možete poručiti iz celog sveta ali i iz svih zemalja u regionu. Bilo da je u pitanju Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Slovenija - kupovina i aktivacija ovih VPN servisa je isprobana iz svake od ovih zemalja i funkcioniše sa lokalno izdatim privatnim i biznis karticama.

Bilo da ste privatni ili poslovni korisnik i da vam treba pouzdan VPN, naša rang lista je redovno ažurirana po nekoliko glavnih kriterijuma a to su između ostalog pouzdanost, cena, rezultati naših testova i iskustva korisnika.

Nadamo se da ćemo i vama pomoći da izaberete najbolji VPN servis i sačuvate svoju privatnost.